Apexul (‘vârful’) solar sau apexul căii Soarelui se referă la direcția către care Soarele se îndreaptă în raport cu stelele aflate în vecinătatea sa. Raportat la mișcarea medie a stelelor învecinate, Soarele se mișcă cu o viteză de aproximativ 16,5 km/s adică aproape 50 de ani lumină la fiecare milion de ani (un an lumină echivalează cu aproximativ 9.5 trilioane kilometri). Calea acestei mișcări a Soarelui este înclinată cu circa 25 grade față de planul galaxiei, fiind orientată către o regiune din constelația Hercule (aproape de granița acesteia cu constelația Lira).Soarele oscilează prin planul galaxiei cu o amplitudine de aproximativ 230 de ani lumină, traversând planul galactic la fiecare 33 milioane de ani.

A nu se confunda această mișcare locală a Soarelui (raportată la vecinătatea stelară) cu mișcarea acestuia în jurul Centrului Galactic, mișcare pe care Soarele și întrega sa ‘vecinătate’ stelară o realizează în jurul centrului Galaxiei.

Coordonatele (vizuale ale) apexului solar sunt 18h 28m 0s în ascensiune dreaptă și 30° N în declinație (coordonate ecuatoriale) sau 271.79° longitudine, +53.43° latitudine (coordonate ecliptice). Coordonatele radioastronomice sunt 18h 03m 50.2s în ascensiune dreaptă și 30° 00′ 16.8″ în declinație.

Natura și orientarea acestei mișcări solare a fost demonstrată pentru prima oară de astronomul William Herschel în 1783 (același care a descoperit planeta Uranus).

Simbolic, mișcarea Soarelui către apexul său ar putea avea semnificația evoluției conștiinței planetare către apogeul său.

Antiapexul solar este în direcția opusă apexului, undeva aproape de steaua Zeta Canis Majoris.

Credit imagine: Tomruen [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]