Anticii au simbolizat procesele zodiacale prin imagini familiare și foarte sugestive. Autorii tratatelor de astrologie indiană au preluat imagistica zodiacală de la greci, iar aceștia de la babilonieni. Aceste imagini constituie ”aparențele” zodiilor.

Aceste ”aparențe” nu se datorează formelor care pot fi identificate în imaginile constelațiilor cu care zodiile erau asociate în antichitate, ci sunt imagini naturale, ”terestre”, care – foarte probabil – apăreau în mintea celor care s-au străduit să înțeleagă și să echivaleze mai bine, prin analogie, fazele proceselor sezoniere cu care aceste zodii sunt profund corelate.

Foarte probabil, aceste imagini apăreau prin sincronicitate sau asociere imaginativă celor care au fundamentat Zodiacul în Babilonia, deci erau asocieri destul de naturale pe care le puteau face. (Pentru detalii despre această înțelegere, citește articolul O viziune mai profundă asupra naturii Zodiacului). Interesant este că nativii cu o dominantă puternică a fiecărei zodii chiar seamănă cu imaginile arhetipale care corespund acelor zodii…(dar trebuie să știi cum să privești…!)

Tratate indiene cum ar fi Sārāvalī de Kalyāṇavarma (3/3-4) sau Jātakapārijāta de Vaidyanātha Dīkṣita (1/9) realizează următoarele asocieri: