Societățile și culturile sunt ca oamenii. Unele sunt predominant ‘vesele’, altele sunt ‘posomorâte’, unele sunt ‘libere’ și ‘expresive’, altele sunt ‘reținute’, ‘rezervate’; unele sunt ‘amabile’ și ‘primitoare’, altele ‘agresive’ și ‘intolerante’; unele sunt foarte ‘avangardiste’, altele sunt ‘tradiționaliste’; unele sunt ‘pasive’ și ‘supuse’, altele sunt ‘cuceritoare’ și ‘expansive’. 

În astrologia mondială se fac adesea predicții despre soarta națiunilor. Totuși o țară nu este tot una cu cultura ei. O țară este definită printr-un act constitutiv (data constituirii este – de regulă – data în baza căreia horoscopul acelei țări se calculează). Pe de altă parte, o cultură se recunoaște în funcție de normele, mentalitatea, formele de expresie și tradițiile unei societăți. Orice cultură poartă ‘semnătura astrologică’ a unei planete sau combinații planetare, altfel spus orice cultură/societate poate fi descrisă printr-o combinație de simboluri astrologice. Culturile sunt foarte complexe și, evident, într-o cultură pot exista subculturi și trenduri foarte diferite. Unele culturi au ‘dominante planetare’ foarte evidente, în vreme ce altele sunt foarte greu de evaluat. 

Dar ce anume trebuie să avem în vedere când evaluăm d.p.d.v astrologic o anumită societate? Ei bine, trebuie să analizăm tendințele profunde care permează structurile sociale, istoria, tradițiile și obiceiurile, stilul de viață, creațiile artistice, convingerile religioase. 

Voi lua ca exemplu societatea britanică, în relație cu care am o anumită experiență. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei a fost fondat oficial la 1 ianuarie 1801 (în vreme ce horoscopul Angliei are ca dată 25 decembrie 1066). Ambele date plasează Soarele în Capricorn și indică o puternică notă saturniană. Însă, pe lângă ‘influența’ saturniană asupra ‘entității’ geo-politice (Marea Britanie), există o puternică  ‘amprentă’ saturniană care marchează societatea și cultura britanică. Desigur, orice societate este puternic marcată de Saturn, pentru că se bazează pe structuri adânc înrădăcinate, pe relații structurale în interiorul său, iar orice ‘structură’ este saturniană prin natura ei, dar societatea britanică este în special saturniană pentru că toate calitățile saturniene sunt extrem de accentuate. Iată câteva argumente în acest sens:

Tendința către izolare

Britania e o insulă. Afirmația este un ‘no-brainer’, dar totuși semnificativă din perspectiva pe care vreau să o accentuez aici: izolarea geografică este tipic saturniană, iar consecințele sale sunt – și ele – tipic saturniene.

Cineva izolat – pentru care elitele și ierarhiile înseamnă atât de mult – va trebui să compenseze prin ceva izolarea sa pentru a-și ocupa locul dorit în ierarhie. În cazul Marii Britanii, dobândirea de noi ‘teritorii’ (Saturn) în afară a fost modul său de a compensa limitarea sa terestră, insulară. Capricornul – guvernat de Saturn și cu Marte în exaltare – este cel mai bun indicator zodiacal pentru cel mai mare imperiu al tuturor timpurilor – Imperiul Britanic – care a deținut supremația teritorială și economică în lume vreme de mai bine de un secol.

Izolarea nu este doar un factor geografic, ci și politic; ‘splendida izolare’ a Marii Britanii – tendința ei, recurentă de-a lungul istoriei, de a evita alianțele politice – este cât se poate de elocventă în acest sens și se reflectă și în opțiunea lor actuală pentru Brexit. Deși toți britanicii cu care vorbesc spun că regretă această opțiune a poporului britanic, faptul că se petrece ne arată cât de profund înrădăcinată este această tendință în mentalitatea britanică. 

Multe insule dezvoltă o cultură cu o puternică notă saturniană. Asemenea Marii Britanii, Japonia, de exemplu, a fost și încă mai este o cultură puternic tradițională, ierarhică și ceremonială (ce a avut și ea puternice tendințe imperialiste). Izolarea te poate face să nu realizezi cât de mic și limitat ești și îți poate da ideea de a te considera suprem…

Obsesia pentru noblețe și clasă socială

Britanicii sunt extrem de ancorați la tradițiile lor medievale. Poveștile cu lorzi, cavaleri, prințese și regine – care pe noi, românii, ne fascinează doar sub forma unor scenarii de film sau în basmele pe care le citim copiilor – pentru britanici fac parte din tradiția vie. Chiar dacă în Marea Britanie monarhia nu mai este ceea ce a fost pe vremea Imperiului, totuși britanicii sunt foarte atașați de ea. Viața membrilor familiei regale ocupă un loc extrem de important în mass-media și în mintea britanicului. Monarhia este emblematică pentru atașamentul britanicilor de tradițiile și elitele lor. Obârșia, ‘sângele albastru’ și ‘arborele genealogic’ sunt, chiar și acum, o importantă carte de vizită. 

Chiar și astăzi, Parlamentul este împărțit în Camera/Casa Lorzilor (House of Lords) și Camera/Casa Oamenilor de Rând (House of Commons). Deși influența Camerei Lorzilor este mult limitată, această structurare reflectă și ea atașamentul de ideea saturniană că obârșia te definește ca om.

Pe la mijlocul secolului trecut George Orwell scria că, dintre toate societățile aflate sub Soare, Marea Britanie este cea mai influențată de diferențierea de clasă. Deși Marea Britanie are – chiar și acum – o societate puternic divizată în clase (probabil că doar India – prin sistemul său de caste – o depășește la acest capitol), rangul social nu este afișat cu ostentație și tactul primează în relațiile sociale. Saturn este un indicator pentru modestie, iar afișarea unei atitudini politicoase și plină de tact este, cu siguranță, o caracteristică saturniană. Cu toate acestea, britanicii sunt acuzați de ipocrizie.

Și ca să fac o paranteză, în mai multe rânduri de când am venit aici, în discuțiile mai aprinse cu niște englezi, le-am trântit-o direct în față: ‘Sunteți niște ipocriți! Una spuneți și alta gândiți… În limba engleză, ‘gentleman’ și ‘ipocrit’ ar trebui să fie considerate sinonime…’. Observam apoi, nu fără o oarecare satisfacție, cât de greu le cădeau invectivele mele și cât de tare se străduiau mai târziu să-și repare imaginea în ochii mei… Alteori, întrebat  fiind de britanici ce-mi place și ce nu-mi place în Anglia, le spuneam că îmi place că sunt politicoși, dar nu-mi place că nu sunt mai direcți…ceea ce, le bloca mintea mai ceva ca un koan zen pentru că, evident, din punctul lor de vedere așa ceva este o contradicție flagrantă. După aceea am reflectat însă mai mai profund asupra acestei trăsături fundamentale a britanicilor: pentru ei politețea este o dovadă de comportament civilizat, cultivat. Uneori e mai bine să strunești o parte din tine care ar putea răni pe alții chiar dacă este ‘mai de suprafață’ (ca de exemplu acțiunea fizică sau verbală), decât să nu strunești nici una (adică nici acțiunea, nici ‘mintea’ din spatele acțiunii.Ipocrizia lor este – cel mai adesea – un rezultat al efortului lor de a fi oameni mai buni în relațiile cu ceilalți…

Dar chiar și ipocrizia lor este ‘saturniană’! Ipocrizia ‘saturniană’ este diferită de cea ‘jupiteriană’. Jupiterianul păcătuiește prin atitudinea de superioritate; el îți va ține predici pe care el însuși nu le urmează și va dori să-ți arate mereu că este deasupra ta în ierarhia socială sau în cea morală / spirituală. Saturnianul, în schimb, afișează o atitudine de modestie, în timp ce, în sinea lui, este mândru de realizările sale sau se consideră superior (într-o formă sau alta). Nu va ține să impresioneze atât de tare prin mașina sau casa pe care o are sau prin funcția sa (de fapt dacă acționezi astfel în fața unui britanic s-ar putea să fii clasat automat ca parvenit ce provine dintr-o clasă inferioară). Din contră, el va folosi expresii de subapreciere a realizărilor sale, așa că – nu în puține situații – va trebui să citești ‘printre rânduri’ și să te aștepți la ceva care s-ar putea să te lase în postura facială tipică pentru cineva așezat în scaunul stomatologic: ‘Știu și eu câte ceva despre acest subiect’ (el/ea este autoritatea mondială sau națională în domeniul respectiv), ‘Practic și eu puțin sportul ăsta’ (este medaliat(ă) olimpic(ă) la sportul respectiv), ‘Am o mică proprietate în Somerset’ (are un castel cu zeci de hectare de teren și păduri în Somerset – și încă vreo 2-3 proprietăți la fel de impresionante prin Scoția) etc

Obârșia și educația sunt indicatorii cei mai importanți pentru rangul tău social, dar – în cazul în care nu știe al cui fiu sau a cui fiică ești sau la ce universitate ai studiat – sunt semne mai subtile prin care britanicul te va ‘clasa’. Astfel, limbajul este, pentru britanic, un indicator major al clasei sociale: felul cum vorbești, cuvintele pe care le folosești sunt extrem de importante, pentru că ‘trădează’ clasa socială din care provii. Cu toate că, d.p.d.v astrologic, limbajul este ‘mercurian’, dialectul și accentul sunt indicatori de tip saturnian, pentru că indică obișnuințe adânc înrădăcinate provenite din mediul de origine sau/și ‘cultivate’ prin repetiție, efort și practică constantă.

Dacă vorbești cu accentul ‘recepționat’ (RP – ‘Received Pronunciation’, numit și ‘Engleza Reginei’ sau ‘Engleza BBC’) sunt șanse mari să fii etichetat ca membru al clasei superioare (și asta indiferent de câți bani ai în cont…). Un englez din clasa de mijloc mi-a mărturisit că sunt situații în care obișnuiește să-și ‘falsifice’ accentul pentru a se putea integra în anumite grupuri elitiste (‘posh’) și a fi perceput – măcar temporar – mai sus pe scara socială. Cu toate acestea, accentul nefamiliar nu este chiar atât de ușor de falsificat și, după un timp, îl va trăda pe impostor; auzul foarte fin al britanicului nu poate fi înșelat la nesfârșit.

Vocabularul are și el o componentă saturniană pentru că, într-un fel, exprimă ‘limita’ maximă a posibilităților de limbaj pe care un individ le are. Cuvintele folosite pentru a desemna activități cotidiene trădează și ele originea ta socială (sau educația). Astfel, dacă numești masa de prânz ‘dinner’ în loc de ‘lunch’ (sau masa de seară ‘tea’ în loc de ‘dinner’) este un semn al originii și educației modeste, pe când dacă numești masa de seară ‘supper’ în loc de ‘dinner’ este un semn al unei anumite elevări pe care o ai sau la care aspiri. Sunt multe alte exemple de acest gen. De asemenea, comportamentul și manierele sunt un alt indicator important pentru clasificarea socială: gesturile și manierele elegante pot fi luate drept un semn al apartenenței tale la clasa de mijloc sau la clasa superioară. Corectitudinea, integritatea și fair-play-ul sunt idealuri spre care britanicul aspiră și aspecte pe care le sesizează foarte repede în interacțiunile lor sociale. 

Aroganța și complexele de superioritate ale britanicilor față de străini (și în special față de est-europeni) sunt mascate prin atitudini – cel mai adesea – binevoitoare și cordiale. Britanicii sunt extrem extrem de sensibili la diferențierile de clasă, deși un străin – de exemplu – ar putea fi ‘păcălit’ de comportamentul ‘egalitarian’ al acestora. Ca imigrant te înscrii – de regulă automat – în ‘clasa muncitoare’, penultima clasă a ierarhiei sociale britanice (sau – dacă ai studii și desfășori o muncă de birou – în partea de jos a clasei de mijloc). Mai jos se află doar clasa inferioară (‘the underclass’) a celor care nu muncesc sau/și trăiesc din mila statului. Clasa ‘de sus’ este formată din cca 5-7 % din populație, persoane de obârșie nobilă. 

Convingerile și atitudinile față de viață

Atitudinea fundamentală față de viață a britanicului este una saturniană, adică empirică, ‘realistă’, pragmatică. Britanicul preferă o abordare de tip ‘down-to-earth’, ‘matter-of-fact’, ‘common-sense’, adică una ‘tipic’ saturniană. Există un puternic ‘ton’ pesimist în aproape tot ceea ce britanicul întreprinde; el se așteaptă ca ceva să nu meargă bine și este destul de bine pregătit pentru a face față dezamăgirii (ideea potrivit căreia dacă ești pesimist nu poți avea realizări grandioase este profund greșită!)

Tendințele saturniene sunt pronunțate și în ceea ce privește religia. Mulți britanici sunt adepți ai ateismului (Saturn aduce scepticimul), alții sunt anglicani (adică practică un creștinism ‘saturniano-uranian’ – fiind separați de creștinismul continental). Până și ‘bolovănoasele’ situri de la Avebury și Stonehenge – foarte probabil locuri antice de cult / pelerinaj – poartă amprenta saturniană.

Rezistăm și apoi cucerim!

Istoria britanicilor este prea complexă pentru a încerca să fac paralele astrologice prea radicale. Totuși, gândindu-mă puțin la asta, am realizat că o calitate majoră a britanicilor de-a lungul istoriei a fost capacitatea lor de a rezista atacurilor externe în momente cheie, ceea ce a dus apoi la perioade de expansiune extraordinară (Armada spaniolă a fost oprită de Regina Elizabeth I și astfel a apărut Primul Imperiu Britanic; flota franceză a fost învinsă la Trafalgar iar apoi Napoleon a fost oprit de coaliția condusă de ducele de Wellington, ceea ce a dus la consolidarea celui de-Al Doilea Imperiu Britanic; nu în ultimul rând englezii au rezistat eroic în fața atacurilor germane în cel de-al II-lea Război Mondial). Acesta este stilul saturnian: mai întâi tăria este verificată prin rezistență, după care se expansionează în mod planificat și în forță. Imperiul Britanic a exploatat țările cucerite și bogățiile lumii într-un mod tipic saturnian (adică calculat și nemilos), dar nu fără a aduce și a instaura ceva trainic și durabil în rândul populațiilor cucerite. Limba engleză, cultura britanică și ideile sale politice și economice au penetrat tradițiile pe care le-au întâlnit. Declinul imperiului s-a realizat în special din interiorul acestuia – ceea ce este ‘tipic’ saturnian.

Profunzimea creațiilor artistice și științifice

Câțiva dintre cei mai mari importanți oameni de știință, scriitori, muzicieni, regizori și actori ai lumii au fost/sunt britanici. Nu doar atât dar profunzimea creațiilor lor le conferă un caracter ‘saturnian’, adică durabil, peren. Multe dintre disciplinele la care britanicii au excelat sunt prin excelență ‘saturniene’ și se află la baza gândirii științifice actuale (printre cei mai importanți savanți britanici îi menționez pe Francis Bacon – ‘părintele metodei științifice’, Isaac Newton – mecanica newtoniană, Charles Darwin – teoria originii și evoluției speciilor, James Maxwell – teoria electromagnetică). Multe dintre stilurile și creațiile muzicale britanice sunt deja clasice (deci – într-un fel – ‘saturniene’). Nu în ultimul rând trebuie spus că ‘industrializarea’ (un proces tipic saturnian) a apărut în Anglia (chiar dacă asta s-a petrecut într-o perioadă ‘uraniană’ (adică ‘revoluționară’) a istoriei mondiale).

Societățile secrete de tip saturnian

Din ceea ce astăzi numim UK (Regatul Unit) provin cele mai importante societăți secrete din lume. Astfel, Francmasoneria și Golden Dawn (fondată de membri ai Francmasoneriei) sunt societăți de tip saturnian. Francmasoneria – de exemplu – se trage din asociațiile medievale ale zidarilor și lucrătorilor în piatră (ce meserie poate fi mai ‘saturniană’ decât zidăria?), se declară o ‘fraternitate privată/discretă’ și este ierarhică (deci saturniană). Simbolistica masonică este profund saturniană. Multe dintre activitățile masonice implică ceremonii, ritualuri și inițieri secrete. Atât în cadrul lojilor masonice, cât și în viața publică, adepții poartă anumite semne distinctive (blazoane, inele, bijuterii etc) și realizează anumite gesturi de recunoaștere – ceea ce este tipic saturnian, pentru că indică o ‘externalizare’ și o ‘concretizare’ a poziției în ceea ce masonii consideră a fi o ierarhie inițiatică.

Stilul de viață

Britanicii trăiesc după norme și reguli foarte bine puse la punct, iar viața privată este foarte pronunțată. Relațiile sociale tind să fie rezervate și oarecum inhibate, formale și stângace (saturniene): a da dovadă de rezervă este modul britanicului de a-ți arăta că este politocos și că nu se amestecă în treburile tale (deși mulți consideră că asta este o dovadă de răceală sau nepăsare). Am trăit și la sat în UK, dar niciodată nu am experimentat aici ceva similar cu acele tentative insidioase, obraznice și de prost gust ale sătenilor români de a-mi invada viața privată prin întrebări de genul: ‘Da’ ce faci aici?’, ‘De-al cui ești?’, „La cine ai venit?’, ‘Unde locuiești?’, ‘Ce lucrezi și unde?’, ‘Cât câștigi?’, ‘Ești însurat? Dacă nu, știu o fată numa’ bună pentru tine…’ etc. Poate din cauză că nu-mi place să mă amestec în treburile altora, apreciez această reținere tipic saturniană a britanicilor. 

Imaginea socială contează mai putin decât în alte părți….am văzut oameni foarte bogați îmbrăcați modest (unii ar spune că britanicii nu au atât de mult ‘stil’ prin comparație cu alte naționalități, dar nu cred că acesta este motivul principal). Britanicii sunt învățați să fie modești și să nu epateze; demonstrațiile de lux și opulență nu sunt ‘stilul’ lor. 

Deja celebrul ‘umor englezesc’ este o caracteristică saturniană! În mod paradoxal, ‘seriozitatea’ implicată de structurarea saturniană a societății britanice este reflectată înapoi de britanic prin umor (auto)ironic și (adesea) autodepreciativ. Umorul britanic nu este prea ‘vesel’; nu vorbim aici de ‘hohotul’ de râs jupiterian, ci de ceva mult mai subtil și cu implicații mult mai profunde. Britanicilor nu le plac pompa și excesul de solemnitate, așa că fac glume pentru a contracara prezența excesivă a acestora în viața lor. Pe de altă parte, britanicul vrea să fie ‘fair-play’ în relațiile sale cu ceilalți și se așteaptă, la rândul său, la ‘fair-play’ (chiar dacă nu din partea vieții). De fapt aș putea afirma că întreaga viziune a britanicului despre moralitate s-ar putea rezuma prin ideea de ‘fair-play’. 

În general, britanicilor nu le plac excesele. Ei nu sunt obsedați de muncă, iar banii nu sunt chiar atât de importanți pentru britanici (care consideră că a urmări doar beneficii materiale este sub demitatea lor) – și, într-un fel, este destul de greu de înțeles cum această detașare de excesele materiale se îmbină cu bogăția uriașă care s-a acumulat în această țară de-a lungul secolelor și care continuă și azi prin faptul că Londra este cel mai important centru financiar al lumii. 

La fel ca banii, mâncarea nu este nici ea foarte importantă pentru britanic. Pe de o parte, europenii consideră că britanicii nu știu să gătească, pe de altă parte există o abundență de restaurante și localuri al căror specific provine din aproape întreaga lume, deci britanicii au de unde să aleagă; cu toate acestea, britanicul nu face prea mult caz de hrana sa zilnică. 

În Anglia – nu știu dacă și în alte zone din Marea Britanie – până și casele au un aspect saturnian pentru că arată ca niște mici ‘orașe-cetăți’. O zicală cunoscută afirmă: ‘casa englezului este castelul său’. Britanicii au un cult pentru grădinărit, parțial și din cauză că a avea o grădină frumoasă și bine-întreținută reflectă un anumit nivel de ‘auto-cultivare’ și nuanțează ‘locul’ proprietarului în complicata schemă a  ierarhiei sociale. 

Sistemul de sănătate britanic este destul de greoi și învechit (saturnian), dar asigură suportul necesar celor care au nevoie. Din punctul de vedere al sănătății populației, demența (o boală saturniană) are o răspândire uriașă și face ravagii în rândurile britanicilor (începând de la vârste destul de scăzute).

Ceaiul negru englezesc

Faptul că includ în listă până și ceaiul pe care-l beau englezii nu este chiar atât de trivial pe cât ar putea părea la prima vedere. Băutul ceaiului este o adevărată ceremonie (și orice ceremonie este ‘saturniană’, deși există și o componentă jupiteriană importantă). De regulă băutul ceaiului este conectat și cu anumite momente importante ale zilei (‘five o’clock tea/afternoon tea’), dar britanicul nu se limitează la asta. Expresia ‘Let’s put the kettle on!’ care prefigurează această ceremonie importantă este una dintre cele mai folosite expresii cotidiene în Marea Britanie. În plus, ceaiul tradițional apreciat de britanici (Earl Grey) are caracteristici saturniene pronunțate: este negru, astringent… și, evident, te ține treaz…

 _________

Sunt multe alte lucruri care ar putea fi incluse în această analiză, dar scopul este de a arăta cum se poate identifica ‘amprenta’ astrologică a unei societăți (și am ales-o pe cea britanică pentru că am o mai mare familiaritate cu ea; voi face o analiză similară pentru societatea românească). Evident, așa cum am precizat deja, într-o societate există subculturi și trenduri diferite (evident, în Marea Britanie există diferențe importante între ‘subcultura’ engleză și ‘subculturile’ scoțiană, irlandeză și galeză), dar ceea ce ne interesează este să înțelegem/identificăm dominanta ‘generală’.

Cum folosești amprenta socio-astrologică?

În articolul Limitările astrologiei natale am descris câțiva factori care împiedică astrologul să nuanțeze suficient de mult impactul factorilor sociali în analiza astrologică natală. Cunoscând însă amprenta astrologică ce corespunde societății din care individul provine putem nuanța mult impactul factorilor socio-culturali asupra vieții sale. Pe de altă parte, dominanta astrologică ce corespunde unei societăți ne poate ajuta să definim mai bine reacția acesteia la factorii socio-economici și politici locali și globali. Voi vorbi despre aceste aspecte în alte articole.