Zodiacul lunar (Nakṣatracakra) și Zodiacul solar (Rāśicakra)

Cu Kṛttikā (abstractizată tropical și repoziționată) la echinocțiul de primăvară, corespondența actuală dintre semnele zodiacale, lunile lunare care încep în zodia respectivă și numărul de pătrimi ale fiecărei nakshatra cuprinse în zemnul zodiacal respectiv arată în felul următor:

Am adus deja – consider eu – suficiente argumente de natură astronomică în sprijinul corelațiilor cuprinse în tabelul de mai sus. În cele ce urmează voi argumenta această corelație și dintr-o altă perspectivă care mi se pare foarte revelatoare: legatura simbolică dintre calitățile nakshatra-elor și ale divinităților guvernatoare ale acestora – pe de o parte, și caracteristicile semnelor zodiacale și ale fazelor anotimpurilor corespunzătoare – pe de altă parte, asta în pofida faptului că zodiile solare și nakshatra-ele au fost fundamentate de tradiții diferite.

Există multe corespondențe evidente între Zodiacul lunar, cel solar și anotimpuri care au mult sens din punct de vedere spiritual și care – în opinia mea – indică destul de clar faptul că cele doua roți zodiacale sunt tropicale și că începutul roții nakshatra-elor este Kṛttikā (în poziționarea sa inițială, vedică, corelată cu punctul vernal).

Kṛttikā

Începând cu Kṛttikā, nakshatra-ele sunt guvernate, dpdv astrologic, de cele 9 ‘planete’ ale astrologiei indiene în ordinea: Soare, Luna, Marte, Rahu, Jupiter, Saturn, Mercur, Ketu și Venus, ordine care se repetă de 3 ori în Zodiac, pentru că sunt 27 de nakshatra-e. Este foarte natural ca prima nakshatra, Kṛttikā, a cărei zeitate este Focul (Agni) să fie guvernată de Soare, care se află în exaltare în semnul (de foc al) Berbecului (și nu este natural să fie guvernată de Ketu, așa cum este Aśvinīnakshatra corelată în astrologia indiană cu începutul actualului zodiac indian). 

Se mai spune, de asemenea, în Rigveda, că Agni răsare din apă (Apām Napāt). Zodia Peștilor corespunde elementului apă, iar Berbecul apare, în zodiac, exact după Zodia Pestilor. Agni este „gura zeilor” la fel cum „primăvara este gura anotimpurilor”.

Mṛgaśīrṣa

Nakshatra Mṛgaśīrṣa este guvernată de Sóma (Chandra) adică de Lună, care este adesea numită Mṛga-lāncana, pentru că apare asemenea unei caprioare. Din punct de vedere ezoteric, Sóma este corelată cu zodia Taurului, în care Luna se află în cea mai bună poziție a sa (exaltare). 

În plus, luna vedică Śukra corespunde cu zodia tropicală a Taurului. Taurul este guvernat de Venus care în sanscrită se numește tot Śukra. Această legătură lingvistică, calendaristică și simbolică cu o aceeași perioadă a anului este un argument puternic în favoarea Zodiacului Tropical.

Ārdrā

Ārdrā este guvernată de Rudra – cel care, mai târziu, a fost transformat în zeul Shiva. Rudra este legat de distrugere și este în perfectă armonie cu semnul morții Scorpionul, care corespunde Lunii Pline în Ārdrā. Rudra era – la origine – o divinitate legată de anotimpuri. 

Maghā

Maghā înseamnă  „eradicarea păcatului” și ne putem aminti aici că în perioada lunii Maghā care – conform acestei abordări – corespunde Lunii Pline în Maghā nakshatra, în Imperiul Roman se serbau Saturnaliile, perioadele de penitență asumată și de inversare a ierarhiilor sociale în scopul eradicarii păcatelor. Această sărbătoare nu era specifică doar romanilor, ci și grecilor (care o serbau în perioada Lunii Noi din aceeași nakshatra și o numeau Kronia) și – foarte probabil – multor tradiții antice. 

În India Maghā Śapthami este Rātha Śapthami, a 7-a zi a perioadei luminoase a lunii lunare Maghā (adesea pusă în relație cu a 7-a zi din Uttarāyaṇa) când se crede că carul (Rātha) Zeului Soare se întoarce către nord – analogie evidentă cu fenomenul astronomic concret al ‘urcării’ Soarelui de la minima sa declinație sudică către Nord și un indiciu cât se poate de clar al faptului că atât Maghā-nakshatra cât și luna lunară Maghā sunt legate de anotimpuri.

Ilustrări vechi ale carului Soarelui

Maghā-nakshatra corespunde solstițiului în Atharvaveda 19.7.2 și este asociată cu Pitṛs (‘spiritele’ părinților și străbunilor) care guvernează riturile funerare desfășurate cu mare solemnitate în memoria străbunilor, asociere foarte clară cu axa zodiacală Rac-Capricorn, ‘axa tradiției’ și mai ales cu Daksināyaṇa – ”Calea Străbunilor” – sărbătoare care marchează trecerea de la solstițiul de vară către cel de iarnă. Ca urmare, e foarte clar că atât nakshatra, cât și luna Maghā trebuie să rămână conectate cu solstițiile și deci cu anul tropical și nu să alunece prin anotimpuri, așa cum fac în calendarul hindus actual.

Să nu uitam și faptul că luna vedică Tapas, care corespunde lunii lunare Maghā are înțelesul de efort spiritual sau foc interior, iar în astrologie efortul ascezei spirituale este simbolizat de planeta Saturn – guvernatorul astrologic al Capricornului și al perioadei Uttarāyaṇa-ei – urcușul Soarelui către Nord.

Pūrvaphalguṇī

Pūrva Phalguṇī este guvernată de Bhaga care, în Śatapathabrāhmaṇa 2.1.2.11 este identificat cu Indra:

Indra-nakshatra este Phalguṇī.

Conform poziționării tradiționale, existentă în timpurile vedice, pe care o readuc acum în atentie, Pūrva Phalguṇī corespundea direcției sudice și să nu uitam Yajurveda îl indică pe Indra ca guvernator al direcției sudice și al verii. Indra era zeul ploilor, iar asta este în perfectă corespondență cu apa cardinală a zodiei Racului – zodia de început a verii în care nakshatra Pūrva Phalguṇī se afla integrată. Indra este adesea corelat și cu capra / țapul – să nu uitam că atunci când Luna Plină este în Pūrva Phalguṇī, Soarele se află în zodia Capricornului (adică ‘a caprei’ sau ‘țapului’).

Uttaraphalguṇī

Uttara Phalguṇī este guvernata de Aryamān, o zeitate solară care corespunde foarte bine simbolismului verii și semnului astrologic solar al Leului.

Hasta

Hasta înseamnă ‘mână’, dar mai înseamnă și ‘rază’, fiind asociată cu Sūrya (Soarele), ori Soarele este guvernatorul astrologic al zodiei Leului. Hasta corepunde deci, la fel ca și Uttara Phalguṇī perioadei aflate sub incidența zodiei tropicale a Leului.

Viśākhā

Nakshatra opusă lui Kṛttikā, este guvernata de Indra-Agni. Indra– un zeu al ploilor, vegetației și fecundității, este cel care consumă nectarul divin (sóma) fără a-l lăsa pe mâna demonilor (asuras). Discul lunar era văzut ca o cupă care se umplea gradat cu sóma, adică cu ‘ambrozia nemuririi’ și, în ziua de Lună Plină, atingea buzele celor 6 Ādityas (Mitrā, Aryamān, Bhaga, Varuṇa, Daksha și Amsha), după care se golea pe măsură ce discul lunar scădea în perioada Lunii în descreștere.

Cei 6 Ādityas corespundeau, de asemenea, celor 6 anotimpuri. Deci consumarea nectarului sóma trebuie, obligatoriu, să implice distanța ecliptică de 180 grade față de Soare, deci momentul de luna plină. Indra, la fel că Rahu și Ketu mai târziu, deși nu era vizibil, era probabil perceput de vechii brahmani prin inferență.

Nakshatra Viśākhā este asociată cu Indra și din cauza faptului că atunci când Luna Nouă se forma în Viśākhā se încheia sezonul ploios guvernat de zeul Indra – zeul ploilor și al tunetului. Indra este adesea asociat berbecului (Śatapathabrāhmaṇa 3.3.4.18) și, la fel ca Zeus din mitologia greacă, se spune că se încarnează pe Pămant pentru a avea aventuri amoroase, iar în această accepțiune Luna Plină în Viśākhā cade – foarte grăitor – în semnul tropical al Berbecului. Guvernator al nakshatra-ei mai este și Agni, în perfectă corelație cu zodia Berbecului și cu începutul anului sacrificial pe care Luna Plină în acest semn le indică.

Anurādhā

Nakshatra Anurādhā este guvernată de Mitrā, divinitatea care, în concepția vedică, patrona tratatele, contractele, întâlnirile, prietenia și parteneriate, spiritul dreptății și onestității, iar aceste corelații sunt în perfectă armonie cu semnificația Zodiei Balanței, căreia nakshatra îi corespunde doar în versiunea tropicală a Zodiacului Lunar (cu Kṛttikā pe prima poziție).

Jyeṣṭha

Indra este zeul virilității, al fertilității și al forței vieții, iar animalul considerat – din acest motiv – sacru pentru Indra era taurul. În Atharva Veda 12.1.6, însuși Pământul este considerat taurul lui Indra.

Ei bine, neîntâmplător, Indra mai guvernează și Jyeṣṭha – iar luna lunară aferentă acestei nakshatra corespunde – în ordinea vedică a lunilor – zodiei Taurului, zodie de pământ care – alături de zodia Berbecului- guvernează fertilitatea agricolă și virilitatea. Ceremonia primelor fructe, precum și cea a marcării vitelor era patronată tot de Indra „dătătorul celest al vacilor”. Simultan, Indra se hrănește cu Sóma care corespunde zodiei Taurului.

Prin guvernarea celor două nakshatra-e – Viśākhā și Jyeṣṭha, Indra este pus în legatură cu zodiile solare guvernate de Marte – Berbecul și Scorpionul, în perioada vedică Indra fiind considerat și un zeu al razboiului. (v. Indra as God of Fertility, E. Washburn Hopkins, Journal of the American Oriental Society nr 36/1916 ).

Mūla

Nakshatra Mūla este guvernată de Nirṛti – zeița distrugerii, durerii și morții, descrisă ca fiind neagră și întunecată, asociată cu direcția sud-vest. Scorpionul – asociat tropical cu această nakshatra – are același simbolism de bază, iar asocierea nu este posibilă în schema siderală actuală a nakshatra-elor.

Śrāviṣṭhā

Śrāviṣṭhā sau Dhaniṣṭha este corelată foarte des – în textele antice – cu axa solstițială. În Maitrāyanīyabrāhmaṇa (6.14), jumătatea anului care corespunde cu partea cuprinsă între Maghā și jumătatea lui Śrāviṣṭha este asociată lui Agni, Soarelui și traseului nordic al acestuia, iar jumătatea care începe cu Sarpa (Aśleṣā) și se termină cu cealaltă jumătate a lui Śrāviṣṭha este asociată cu Varuṇa, cu Sóma (Luna) și traseului sudic al Soarelui, deci avem jumătățile solară și lunară ale anului.

Deși asocierea menționată aici s-a realizat probabil vizual, folosindu-se repere siderale, în viziunea mea este un indiciu cât se poate de clar al legaturii dintre nakshatra-e și anotimpuri. Agni corespunde jumătății calde, iar Varuṇa jumătății reci, atunci când Luna Plină se formează în jumătățile respective. Aceasta este, de altfel, exact reprezentarea astrologică și ezoterică a celor două jumătăți ale Zodiacului și constituie încă o dovadă a corelării divinităților vedice cu anotimpurile, deci a naturii tropicale a Nakshatra-chakra-ei.

Śatabhiṣa

Zeul Varuna

Śatabhiṣa este guvernată de zeul apelor cosmice – Varuṇa. Luna Plină în Śatabhiṣa corepunde aceleiași perioade a zodie Racului și a începutului de vară. Varuṇa este și un zeu al legii, al păstrării ordinii, al Pământului și al lumii de jos. Varuṇa este înfățișat având ca vehicul un crocodil (Makara), iar în tradiția hindusă asta este în perfect acord simbolic cu zodia Capricornului care este numită Makara (crocodilul, sau capra-pește). Varuṇa este asociat cu lumea ‘subterană’ și cu noaptea, ceea ce corespunde foarte bine cu poziția Soarelui în preajma solstițiului de iarnă, când avem cea mai întunecată noapte a anului (din perspectiva Emisferei Nordice, în care Zodiacul a fost generat).

Capricornul este semnul zodiacal de pămant care semnifică procesul de păstrare și implementare a legii și ordinii, precum și lumea de jos și urcușul către cer, dar, în plan ezoteric, mai este asociat și cu apele subterane. 

Tot în aceasta perioadă se desfășoară ritualuri pentru străbuni – ori acesta este un simbolism foarte clar al zodiei Capricornului. Aceste asocieri simbolice nu se mai păstrează în abordarea siderală curentă, pentru că Śatabhiṣa devine asociată semnului Vărsătorului.

Bharaṇī

Este natural ca Yāma – zeul Morții să fie corelat cu sfârșitul ciclului zodiacului lunar. Plasarea sa actuală – la mijlocul zodiei Berbecului – nu corespunde simbolismului profund al acestei zodii care este asociată cu elanul afirmării vieții.

Concluzii

Toate aceste corelații dintre nakshatras și divinitățile lor guvernatoare au sens doar în situația în care nakshatra-ele sunt considerate pe o bază tropicală, începând cu Kṛttikā-nakshatra, deci exact în configurarea lor vedică. Nakshatra înseamnă ‘nemișcat’, dar este evident că asta nu a avut nimic de-a face cu aparenta fixitate a stelelor fixe, ci mai ales cu fixitatea fenomenelor și proceselor pentru care aceste stele constituiau repere, adică cu imuabilitatea anotimpurilor!

Referitor atât la Zodiacul Lunar, cât și la Zodiacul Solar, am arătat aici că avem de-a face cu un simbolism universal (legat de fenomenele vizibile corelate cu anotimpurile) și nu doar cu unul specific ‘hindus’ sau ‘babilonian’ de concepere a Zodiacului.