De curând am vizitat casa lui Sigmund Freud din Viena. Contactul intim cu locul în care marele psihanalist a trăit aproape 50 de ani și a scris majoritatea operelor sale a lăsat o impresie profundă asupra mea, așa că am decis să prezint o scurtă paralelă între semnificațiile de bază ale horoscopului său natal și temele majore ale operei sale.

Strada Berggasse nr. 19, unde se află muzeul, nu este deloc departe de superbul ‘oraș interior’ al Vienei (‘die Innere Stadt’). Jos, la parterul clădirii, se află un mic magazin cu suveniruri, o librărie și o cafenea pentru vizitatori. Urci la etaj și acolo ai două opțiuni: poți intra în muzeul Sigmund Freud prin ușa de acces în locuința sa privată sau poți începe turul de la apartamentul care-i servea drept birou și bibliotecă. Cu excepția sălii de așteptare a cabinetului său (care este aproape intactă) și a câtorva piese de mobilier rămase, restul articolelor din casa sa vieneză se află la Muzeul Sigmund Freud din Londra (care a fost casa în care Freud a locuit după plecarea sa din Viena în 1938). Dar ici-colo, expuse în vitrine prin cele 17 camere ale muzeului, obiecte originale ce au aparținut lui Freud, cărți scrise de el (la prima ediție), manuscrise, scrisori, fotografii, sculpturi și diverse piese de colecție te ajută să iei contact cu atmosfera locului în care Freud a trăit și a lucrat.

Muzeul conține și o expoziție de artă și, atașată muzeului este cea mai mare bibliotecă de cercetare psihanalitică din Europa.
Viață și personalitatea Părintelui Psihanalizei
Sigismund Schlomo Freud s-a născut într-o familie de evrei așkenazi la 6 May 1856, la Freiberg în actuala Republică Cehă, la ora 18:30 (conform certificatului său de naștere). Nu am nici o îndoială că Ascendentul său a fost în Scorpion (atât aparența sa fizică, cât și orientarea sa în viață indicând cât se poate de bine acest lucru). Numele de ‘Sigmund’ a fost adoptat de Freud la 21 ani (Scorpionul în Ascendent și Soarele conjunct cu Uranus fiind simbolice, printre altele, și pentru schimbarea (pre)numelui).

A avut o mulțime de frați, mulți dintre ei vitregi (guvernatorul casei a 3-a în Gemeni, casa a 8-a). Preocupările sale intelectuale au fost temeinic susținute de părinții săi (FC în Vărsător, Saturn în Gemeni cu Luna, Săgetătorul în casa a 2-a), de multe ori în detrimentul celorlalți frați ai săi. A avut mereu dorința de a fi primul și de a străluci (Leul pe MC, guv Asc în Balanță, Soarele în Descendent și guv. Soarelui în Berbec – natură foarte competitivă, mare capacitate de realizare, dorința de a ieși în evidență) și abilitatea de a o face (Jupiter exaltat în casa a 5-a). Harta sa indică o fire foarte pretențioasă, care pretinde multe de la cei apropiați (casele 7 si 8 sunt foarte aglomerate cu planete). Se indică combativitate și implicarea în dispute și conflicte (guv. Ascendentului în Balanță). Nativul are o natură ambițioasă, tenace, încăpățânată, dar și rebelă. Freud avea abilități lingvistice excelente (Luna și Saturn în Gemeni, Mercur împreună cu Soarele și Uranus) și un talent pentru limbi străine (guv caselor a 9-a și a 3-a în Gemeni), fiind foarte pasionat de limbile vechi (greaca, latina, ebraica – Saturn în Gemeni casa a 8-a). A studiat medicina la Viena, după care și-a început practica în neuropatologie, iar apoi și-a deschis propriul cabinet de psihiatrie. Clienții săi făceau parte în special din elita bogată a Vienei. Jung a fost căsătorit și a avut 6 copii (Jupiter în casa a 5-a din Pești în aspect cu guvernatorul casei a 3-a din Gemeni).
Din cauza faptului că aplica metode și concepții socotite neortodoxe, Freud s-a lovit inițial de opoziție din partea colegilor de breaslă. Mai târziu, teoriile lui asupra nevrozelor au fost acceptate cu multă reticență. Abordarea sa neortodoxă este în deplin acord cu conjuncția lui Uranus cu Soarele, guvernatorul casei a 10-a; Uranus aduce o abordare și o perspectivă neconvenționale. Vom vedea că această conjuncție este ‘responsabilă’ de revoluția pe care Freud a produs-o în domeniul psihiatriei și al psihanalizei (termen propus de Freud în 1896 pentru a desemna metoda terapeutică folosită de el). El a căutat să demonstreze că nu doar factorii fizici, ci și cei psihologici, pot constitui cauza dezechilibrelor mentale sau a tulburărilor emoționale. Contribuția sa avea să fie una majoră – foarte inovativă și influentă, dar și aprig contestată (Soarele – guvernatorul casei a 10/MC – conjunct cu Uranus și Mercur în casa a 7-a). Freud a scris extensiv pe teme variate (planetele din Gemeni guvernează casele 3 și 9).

Se poate ca unele dintre ideile sau teoriile sale importante să nu-i fi aparținut întru totul; planetele din casa a 8-a Gemeni în pătrat cu Neptun din casa a 5-a, Luna guvernând a 9-a casă, guvernatorul casei a 3-a în Gemeni casa a 8-a indică capacitatea de a ‘împrumuta’ idei și concepte de la alții – sau cel puțin de a pune cap la cap informații valoroase obținute de la alții – într-un mod care simula originalitatea. Jupiter și Neptun în casa a 5-a indică totuși o mare inspirație și o bogăție de teorii pe care Freud le ‘testa’ probabil asupra pacienților săi sau prin nenumărate discuții în contradictoriu cu prietenii și cunoscuții săi. Posibil să fi măsluit unele dintre faptele descrise de el (provenite din practica sa terapeutică) pentru a se potrivi teoriilor sale. Unele dintre teoriile sale au fost în mod constant schimbate de-a lungul timpului (guv. casei a 9-a în Gemeni) pentru a se potrivi noilor date – un demers ‘științific’ (la prima vedere), dar se pare că uneori motivația pentru aceste schimbări era dorința de a-și acoperi erorile.
Luna este guvernatoarea casei a 9-a. Chiar dacă a 10-a casă și MC – și guvernatorii lor- indică natura activității profesionale, totuși a 9-a casă reflectă filozofia și principiile după care persoana se ghidează în activitatea sa. Configurarea guvernatorului casei a 9-a de către Neptun din Pești poate indica teorii inspirate, bazate pe accesul la dimensiunea arhetipală a realității, dar problema este că teoriile unei astfel de persoane nu au întotdeauna substanță, ci sunt mai degrabă speculative sau chiar iraționale, fanteziste (planetele din Taur și Saturn compensează/echilibrează parțial această tendință). Freud era un foarte bun povestitor, folosind atât datele din cazurile sale, cat și anecdotele din propria sa istorie personală (și, adesea, o doză importantă de imaginație) pentru a ilustra în scris ideile și teoriile sale.
La nașterea sa, Pluton era oriental față de Soare (‘planeta ghid’) și conjunct corporal cu acesta, indicând unul dintre filtrele fundamentale prin care Freud privea viața. Astrologic, Pluton indică pătrunderea pe un nivel abisal al experiențelor, nivel la care Freud a încercat să ajungă. Psihanaliza încercă să înțeleagă acest nivel. În perioada în care Freud și-a elaborat principalele teorii, planetoidul Pluton nu fusese încă descoperit (el a fost identificat abia în 1930), dar înțelegem că la acea vreme aceste teorii erau în strânsă legătură simbolică cu ‘era plutoniană’ ce urma să înceapă (și au apărut ca un preambul la aceasta). Evenimentele, trendurile și paradigmele simbolizate de o planetă încep, de regulă, să intre în conștiința colectivă cu câteva decenii înainte de descoperirea acesteia.
Să examinăm în continuare legătura dintre harta sa natală și cele mai importante teorii ale sale. Reamintesc cititorilor mei că natura principiilor, teoriilor și convingerilor cuiva (și implicit a operei sale) este reflectată arhetipal în configurația horoscopului său.
Inconștient, impuls și refulare
Una dintre cele mai importante contribuții ale sale este teoria sa despre inconștient. Deși ideea că multe dintre lucrurile pe care le facem ascund motivații și impulsuri de care nu suntem conștienți a fost introdusă anterior de alți gânditori, el a fost cel care i-a asigurat recunoașterea științifică. Conceptul de ‘inconștient’ dezvoltat de Freud nu este identic cu cel promovat de Jung și școala sa psihanalitică. Pentru Freud, inconștientul era un fel de depozit pentru gândurile, sentimentele și amintirile reprimate, deranjante sau inacceptabile pentru partea conștientă a minții. Potrivit lui Freud, nu putem niciodată accepta, pur și simplu, gândurile noastre conștiente ca și când ele ar exprima realitatea ființei noastre – există întotdeauna posibilitatea ca ele să ascundă (și să fie influențate de) înțelesuri și motivații inconștiente.
În general, harta astrologică poate fi considerată una a revelării tiparelor inconștientului. Sigur, aspectele conștiente și pre-conștiente sunt indicate și ele, cât se poate de bine, într-o manieră arhetipală, de această hartă. Mai specific însă, activitatea inconștientului se cantonează în special în așa-numitele ‘sectoare mokșa’ (al 4-lea, al 8-lea și al 12-lea). Observăm că la Freud, Luna (semnificant pentru mintea senzorială, memorie, vis, imaginație) se află în casa a 8-a, împreună cu guvernatorul casei a 4-a. Am putea considera casa a 8-a ca reprezentativă pentru practica psihanalizei.

Harta evidențiază o aglomerare de planete în casa a 7-a, care reprezintă ceea ce este proiectat în afară ca ‘non-Eu’ sau latura Eului care ‘moare’ și este ‘îngropată’ (prin analogie cu simbolistica apusului Soarelui). Potrivit astrologiei indiene, este sectorul dorinței (kāma bhava), iar teoria lui Freud se referă în mare măsură la dinamica dorinței.
Astrologic, axa Taur-Scorpion este simbolică și reprezentativă pentru natura muncii lui Freud. Împreună cu Berbecul (zodie în care Freud o are pe Venus, guvernatoarea Soarelui natal), această axă este responsabilă de pulsiunile noastre instinctuale (libido – termen introdus de Freud), de nevoile de supraviețuire și hrănire, de dorința de plăcere (Taurul) pe de o parte, și de frica de moarte (Scorpionul), pe de altă parte etc. Taurul este în strânsă legătură cu senzația plăcerii și confortul psihologic indus de aceasta, Scorpionul este în relație cu sentimentul transformării ireversibile, cu trauma suferinței, distrugerii și morții. Ambele zodii sunt în legătură cu ceea ce Freud numea ‘repetiție-compulsie’ – tendința de a reactiva mecanic sau obsesiv amintirea unui eveniment traumatic (Taurul) în scopul eliminării (Scorpionul) traumei. Taurul ‘rumegă’ amintirea evenimentului din trecut, reactivând senzația care l-a însoțit; Scorpionul caută să o transforme profund și să elimine elementele sale reziduale/toxice.
Freud considera că procesele conflictuale ce au loc în inconștientul adultului sunt în strânsă legătură cu impulsuri, care își au originea în copilărie. Dacă aceste conflicte inconștiente sunt recunoscute de pacient cu ajutorul psihanalizei, se poate găsi o soluție (care în psihicul imatur al unui copil nu era posibilă). Conflictele inconștiente legate de dorințele refulate au tendința de a se manifesta în vise, acte ratate și simptome variate.
În concepția lui Freud dezvoltarea umană este înțeleasă prin schimbarea zonei corporale de gratificare a impulsului sexual și de obținere a plăcerii și comportă mai multe faze:
faza orală (0 – 1 an)
faza anală (1 – 3 ani)
faza falică (3 – 6 ani)
faza latentă (6 – 12 ani)
faza genitală (peste 12 ani)
Freud considera că satisfacția obținută de copil în aceste faze conduce la sănătate psihică. Pe de altă parte, insatisfacția sau frustrarea pe care copilul o experimentează într-una sau alta dintre aceste zone/stadii conduce la fixație psihologică, anxietate și nevroză.
Observăm că – la nivelul corespondenței lor corporale – aceste zone erogene se reflectă zodiacal pe axa Taur-Scorpion, dominantă la Freud. Dinamica refulării impulsurilor este reflectată arhetipal în harta lui Freud și prin cuadratura disonantă dintre Marte retrograd (care este și guvernatorul Ascendentului natal) și Saturn din casa a 8-a.
Complexul lui Oedip, frica castrării și invidia penisului
Freud a introdus câteva teorii și concepte originale (deși controversate) care pun multe dintre problemele de natură psihică ale individului pe seama unor traume, impulsuri reprimate și complexe de natură sexuală dezvoltate în relație cu părinții săi, care ar afecta individul începând cu copilăria timpurie. Astrologic, în horoscopul lui Freud, toate au la bază dominanta celor trei zodii ale primăverii (Berbecul, Taurul, Gemenii, simbolice pentru prima triadă Tată-Mamă-Copil sau Masculin-Feminin-Bisexual/Androgin din horoscop), dar poartă și amprenta Scorpionului (zodia care îmbină în psihismul uman pulsiunile Eros-ului și Thanatos-ului).
Astfel ‘complexul lui Oedip’ este o fază universală din viața unui băiețel, în care, pentru a încerca să-și satisfacă imediat dorințele de bază, el își direcționează – inconștient – libidoul (dorința sexuală) asupra mamei sale, iar gelozia și rivalitatea sa emoțională împotriva tatălui său (pentru că acesta este cel care face sex cu mama sa). Mai mult, pentru a putea poseda mama (la fel ca Oedip), Id-ul băiatului ar vrea să-l omoare pe tată, dar ego-ul pragmatic (ghidat de principiul realității) știe că tatăl este cel mai puternic dintre ei. Cu toate acestea, băiatul rămâne ambivalent cu privire la locul tatălui său în familie; această ambivalență se manifestă ca frică de castrare de către tatăl său (mai mare din punct de vedere fizic); frica este o manifestare irațională, subconștientă a Id-ului infantil.
Pe de altă parte, Freud specula că o fetiță dezvoltă un ‘negativ’ al complexului masculin al lui Oedip. În timp ce un băiat dezvoltă anxietate de castrare, o fată dezvoltă invidie pentru penis (pentru că simte că a fost privată de a-l deține) și astfel își formează resentimente față de propria specie ca fiind inferioară, în același timp străduindu-se să revendice penisul tatălui ei prin comportament. Mai mult, după stadiul falic dezvoltarea psiho-sexuală a fetei include transferul zonei sale erogene primare din clitorisul infantil (care apare ca un substitut pentru penis) în vaginul adult. Freud a considerat complexul negativ oedipian al unei fete ca fiind mai intens din punct de vedere emoțional decât cel al unui băiat. Mai târziu, acest complex feminin a fost reinterpretat ca o competiție a fiicei cu mama pentru posesia psiho-sexuală a tatălui (complexul Electrei).
Modelul celor trei instanțe: Id, Ego și Super-Ego
Acest model al psihicului a fost prezentat de Freud în 1923. El cuprinde 3 niveluri pe care Sinele este experimentat de o persoană: ‘das Es’ (Id-ul), ‘das Ich’ (Eul conștient, Ego-ul), ‘das Über-Ich’ (Supra-Eul, Super-Ego-ul), instanțele sau agenții cu caracter interactiv la nivel conștient și inconștient.
Din perspectivă astrologică, conceptul de ‘Id‘ pare a fi în legătură cu Luna (și cu aspectele Lunii cu planetele, în special cu Marte și Venus), pentru că se referă la rezervorul primitiv și neorganizat de impulsuri și emoții, un loc al reprezentărilor și comportărilor arhaice și al refulărilor. Este vorba atât de instincte înnăscute, cât și impulsuri dobândite timpuriu în copilăria timpurie. Id-ul este guvernat de principiul plăcerii, al satisfacției și confortului. dar și de cel al agresiunii. Marte – ca semnificant pentru pulsiunile vieții (Berbecul) și morții (Scorpionul) – și Venus – ca semnificant pentru plăcerea senzorială (Taurul) și dorința de uniune erotică (Balanța) – sunt și ele în legătură simbolică cu Id-ul freudian (relația lor cu Luna manifestându-se într-o manieră primitivă, instinctivă și condiționată).
Deși Id-ul ne influențează puternic de-a lungul vieții, existența sa poate fi dedusă doar indirect prin fenomene precum simptomele nevrotice, vise sau tot felul de ‘scăpări ale vorbirii’. Și, deși aceste impulsuri (și refulările legate de ele) se manifestă la nivel inconștient, ele pot fi aduse totuși în plan conștient și afectează periodic eul conștient, această comunicare fiind simbolizată astrologic de fazele și tranziturile Lunii și de tranziturile celorlalte planete la Lună.
Conceptul de ‘Ego’ descris de Freud pare a fi în legătură cu zona cuprinsă între sfera planetară a lui Mercur și cea a lui Marte pentru că el se referă la viața reală conștientă, dar și la funcții pre-conștiente (care se manifestă la limita dintre inconștient și conștient). Vorbim de funcția de investigare a realității (Mercur), de evaluare și adaptare la realitate (Venus), de conștientizare. integrare și orientare volitivă (Soarele) și de trecere la acțiune (Marte). Este o prelungire a eu-lui solar. Pentru Freud ‘Ego-ul’ derivă din ‘Sine’ și reprezintă ‘Sinele’ (adică totalitatea eu-lui) în viața reală conștientă; cu alte cuvinte, ego-ul modulează necesitățile impulsive într-o formă adaptată la realitate. Fiind chiar deasupra Lunii în ierarhia sferelor planetare – dar și datorită funcțiilor sale inerente de Mesager și Psihopomp – Mercur pare a avea rolul suplimentar de legătură între Id și Ego, între inconștient, pre-conștient și conștient.
Supra-Eul – în concepția lui Freud – este instanța superioară, domeniul conștiinței, al valorilor, al idealurilor, al preceptelor și interdicțiilor, al reprezentărilor morale, nivel la care apar ideile de ‘bine’ și ‘rău’ și sentimentele de rușine sau culpabilitate. Apare și se dezvoltă în raport cu presiunile și sugestiile care vin din societate, tradiție și cultură. Astrologic, această instanță este în legătură cu planetele Jupiter și Saturn. Ceea ce este potrivit sau nepotrivit, ceea ce trebuie făcut sau este interzis într-o situație sau alta ne este indicat de pe acest nivel.
În Zodiac cele două planete (Jupiter și Saturn) guvernează ultimele 4 etape (semne zodiacale) care sunt în legătură cu aspectele colective, supra-personale ale vieții. Totuși, spre deosebire de discipolul său cel mai de seamă (Carl Gustav Jung), Freud nu a postulat existența unei dimensiuni colective arhetipale și nici a uneia trans-personale care, din perspectivă astrologică, ar fi în legătură cu planetele trans-saturniene – Uranus, Neptun, Pluton etc (deși pentru Freud, unele dintre trăirile pe care – astrologic – le asociem cu aceste planete – în special cele traumatice, distructive – erau și ele incluse în concepția sa despre inconștient).

Când exigențele Supra-Eului nu sunt îndeplinite, persoana poate dezvolta un sentiment accentuat de rușine sau culpabilitate. Potrivit teoriei lui Freud, atunci când impulsurile Id-ului nu sunt acceptabile pentru Ego, la nivelul acestuia din urmă dezvoltăm inconștient anumite strategii – mecanismele defensive – în scopul de a-l proteja. Categorisirea unui impuls ca inacceptabil rezultă, de regulă, în urma unor interdicții, a unor norme morale sau a unei cenzuri exercitate de Supra-Eu. Ca mecanisme defensive, Freud a identificat negarea, refularea, deplasarea, sublimarea, proiecția, regresiunea, raționalizarea, formațiunea reacțională, compensarea și intelectualizarea. Anna, fiica lui Freud, a completat munca tatălui său, identificând și alte mecanisme de apărare.
Anxietate și nevroză
Freud a fost preocupat de înțelegerea și vindecarea nevrozelor. Așa cum am arătat, în concepția lui Freud trăirile inacceptabile asociate cu experiențele noastre timpurii – în special cele legate de dorința de a experimenta plăcere sau de a exprima mânia – sunt înmagazinate pe substratul inconștient al minții. Mai târziu, atunci când aceste gânduri și impulsuri inacceptabile și reprimate amenință să acceseze partea conștientă a minții, individul experimentează anxietate. Determinată de anxietate, partea conștientă a minții (ego-ul) încearcă să deturneze apariția conștientă a acestor impulsuri prin utilizarea unor mecanisme de apărare, cum ar fi represiunea, respingerea sau dezvoltarea anumitor reacții. Simptomele nevrotice încep adesea când un mecanism de apărare, aparent indestructibil, își pierde din putere, permițând fanteziilor induse de libido să pătrundă în partea conștientă a creierului, provocând tulburări somatice de natură isterică, stări de anxietate, stres sau fobii obsesive.
Configurarea Lunii și a lui Saturn din Gemeni, casa a 8-a, cu Neptun din Pești este arhetipală pentru conceptul de ‘nevroză’, De asemenea, configurarea astrologică a lui Venus (semnificantul pentru plăcere și dorința sexuală) și Marte (agentul pentru căutarea/obținerea plăcerii și sexului și pentru agresivitate) este și ea foarte semnificativă în acest sens. Venus conjunct cu Nodul Lunar Ascendent (și conjunct cu Pluton în afara semnului), în vreme ce Marte este retrograd în zodia ocupată de Nodul Lunar Descendent (Balanța) și în cuadratură cu Saturn din casa a 8-a. Vorbim aici de mecanisme complexe de refulare a impulsurilor și de obținere a gratificării care erau active la Freud și pe care el era preocupat să le înțeleagă prin munca terapeutică cu clienții săi. Interesant este că Freud considera că suferea el însuși de isterie, diagnostic care în vremea sa era folosit pentru a desemna o condiție nevrotică cu caracter generic specifică în primul rând femeilor. De-a lungul timpului Freud a studiat și a tratat multe cazuri de ‘isterie’; în epoca modernă folosirea acestui termen în diagnosticarea bolilor a fost abandonată.
Potrivit horoscopului său, Freud era marcat de multe dintre problemele pe care le identifica la clienții săi; cele mai multe lucruri pe care le facem în viață (chiar și atunci când au impactul și magnitudinea unei opere ca aceea a lui Freud) nu sunt altceva decât încercări de a ne vindeca profund pe noi înșine…
Abordări terapeutice
Luna în Gemeni în aspect cu Neptun din Pești este în acord cu abordarea inițială pe care Freud a avut-o în activitatea sa terapeutică (hipnoza). Până la Freud, hipnoza (corelată simbolic cu Neptun, planeta descoperită cu 10 ani înainte de nașterea acestuia) era la modă, fiind considerată cea mai importantă metodă de investigare și influențare a psihismului uman. De altfel este de remarcat că știința modernă a psihiatriei a început să fie elaborată imediat după descoperirea lui Uranus, moment care a marcat o ieșire din sfera concepțiilor tradiționale (corespunzătoare sferei intra-saturniene de semnificație) în ceea ce privește înțelegerea cauzelor și tratamentului afecțiunilor mintale.
Aceeași configurație astrologică este reprezentativă și pentru ‘metoda asocierii libere’ dezvoltată de el. Prin această metodă, pacientul relatează tot ce-i trece prin minte într-un flux neîntrerupt, chiar dacă crede că lucrurile sunt lipsite de importanță și n-au nicio legătură unele cu altele, sau chiar dacă e vorba de experiențe sau trăiri care ar putea să-i provoace un sentiment de rușine. Asocierile libere produse de pacient fac posibil accesul la conținutul trăirii sale psihice, la conflictele sale intime, și descoperă terapeutului unele dintre posibilele cauze ale angoaselor pacientului. Psihanalistul poate descoperi în acest material brut multe informații asupra unor experiențe rămase ascunse. Înțelegem însă – astrologic- că Freud era predispus către a obține astfel de informații ‘picante’ despre experiențe cu caracter tabu sau traumatic din discuțiile pe care le avea cu alții (inclusiv pacienții săi), având o curiozitate specială (aș spune chiar obsesivă) în acest sens.

Analiza și interpretarea viselor era o altă metodă prin care Freud căuta să ajungă la rădăcina simptomelor pacienților săi. Și această abordare reflectă modul în care Luna natală este configurată în harta lui Freud.
Promovarea de către Freud a utilizării cocainei în practica terapeutică este și ea în strânsă legătură cu aceeași configurație Lună-Neptun în Pești (care este specifică și multor traficanți și persoane dependente de droguri). Freud însuși a fost consumator de cocaină.
Perspectiva asupra religiei
În câteva dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale, Freud a sugerat că religia este o iluzie (din nou Luna, guvernatoarea casei a 9-a asociată cu convingerile religioase, în casa a 8-a în Gemeni în aspect cu Neptun din Pești) și își trage puterea din capacitatea ei de a se potrivi cu impulsurile noastre instinctuale. El scria că religia este comparabilă cu o nevroză din copilărie, fiind o încercare de a stăpâni lumea senzorială în care ne aflăm prin intermediul lumii dorințelor pe care am dezvoltat-o în interiorul nostru ca urmare a necesităților biologice și psihologice.
Câteva concluzii
Teoriile lui Freud par a avea ceva primitiv în ele, în acord cu natura oarecum ‘brută’ și ‘necizelată’ a semnelor de la începutul primăverii (Berbecul și Taurul) care marchează hotărâtor horoscopul său și implicit observațiile sale despre dinamica vieții psihice). Ele pun accent pe experiențele copilăriei ce aduc în prim plan (sau au la bază) pulsiunile agresive și cele sexuale ale psihismului uman și reprimările care apar în legătură cu ele.
Interogarea, asocierea liberă, etichetarea experiențelor, corelarea (la fel de liberă…) a informațiilor aflate de la pacient cu propriile teorii și cu alte situații constituie un demers tipic Lunii în Gemeni. Luna și Saturn în casa a 8-a – corelate cu bagajul emoțional al pacientului – indică natura delicată (adesea secretă, tabu, greu de rememorat sau dificil de exprimat în cuvinte) a trăirilor și experiențelor care fac obiectul acestui demers. Cuadratura lui Neptun la aceste planete indică faptul că Freud era profund fascinat să identifice și să explice vulnerabilitățile psihice ale altora (probabil și pentru a-și înțelege propriile porniri, preocupări, blocaje și tendințe lăuntrice. El era atras de experiențele și trăirile ‘kinky’ ale oamenilor… Interpretarea, găsirea semnificațiilor acestor informații, încadrarea lor într-un diagnostic și găsirea soluției la problema pacientului sunt demersuri corelate cu casa a 9-a (pe care Luna o guvernează), dar și cu casa a 3-a, guvernată de Saturn.
În vreme ce Saturn, care este hayz în acest horoscop (fiind – din perspectiva astrologie indiene – și kāraka pentru casa a 8-a și a 12-a) indică nevoia nativului de a testa și verifica temeinic ideile sale și de a aduce profunzime teoriilor sale, Neptun în Pești la cuadratura cu casa a 8-a indică și tendințe speculative care nu pot fi neglijate și care ne sugerează să abordăm ideile lui Freud cu o doză de scepticism. Dincolo de toate acestea, opera lui Freud a rămas și va rămâne foarte influentă pentru generații întregi de cercetători, practicieni și pacienți.
Configurarea Axei Nodurilor și a guvernatorilor săi pe axa zodiilor echinocțiale Balanță-Berbec (casele 12-6) reflectă necesitatea – pentru Freud a – unei echilibrări karmice. Tendințele care au marcat trecutul său și care sunt ‘stocate’ în inconștientul său (NS în casa a 12-a) trebuiau ‘corectate’ prin munca sa actuală (NN în casa a 6-a); o conștientizare trebuia realizată și o soluție trebuia găsită. Echilibrul cu ceilalți (Balanța) trebuia atins prin plonjarea în dimensiunea profundă a psihismului clienților săi, prin contactul cu problemele lor (guvernatorul NS în contact cu NN), iar capacitatea de corecție a propriilor probleme este strâns legată de identificarea lor corectă – prin oglindire – la ceilalți (guv. NN în zodia NS).

Mi se pare exceptional articolul! Capitolul „Modelul celor trei instante” este el insusi o lectie…
întrebare, din partea unei persoane care nu cunoaste limba germana: acel „id” se poate traduce si prin „sine/ sinele”?
Am citit putin despre teoria freudiana in cartea lui Josette Betaillole (sper ca am scris corect) „Astrologie appliquee a l enfant” , si am incercat sa inteleg cate ceva… cred ca de acolo am retinut cele 3 instante- sine, eul si supra-eul. Teoria ca teoria, dar nu m-am incumetat sa o aplic…
Mă bucur că v-a plăcut.
Id-ul (‘Es’ în germană) este ‘Ça’ -ul francezilor sau ‘It-ul’ englezilor. Este ‘acesta’ sau ‘acela’ – pronumele demonstrativ în lb. română.
Pentru Freud, Sinele avea o componentă inconștientă (Id-ul) și una conștientă (Eul)… în fapt e puțin mai complicat, pentru că la Freud instanța Eului și cea a Supra-Eului îmbină elemente atât conștiente, cât și inconștiente.
Dar în esență, Id-ul este format din impulsuri neasumate, nerecunoscute conștient. La fel ca Luna în astrologie, Id-ul se transformă într-un ‘aceasta’ sau ‘acela’ – un ‘obiect’ de cunoscut – și cere să fie recunoscut și integrat de Sinele conștient (în astrologie Soarele). Id-ul ni se revelează prin experiențele noastre în lume, prin trăiri, vise etc.
Corespondența realizată de mine între ierarhia sferelor planetare și cea a instanțelor freudiene nu poate fi exactă, pentru că în astrologie vorbim de (și lucrăm cu) concepte foarte diferite de cele folosite în psihanaliză, dar cred că ea este destul de apropiată de sensul în care Freud a definit termenii menționați.